Terug naar overzicht
Ondernemen

Van verlaten postsorteercentrum naar futureproof kantoorgebouw

Ooit kwamen hier brieven en pakketten binnen. Nu is het een futureproof kantoorgebouw, met alle ruimte voor ideeën en ambitie. Koen Parie van DC Vastgoed transformeerde met zijn team het oude sorteercentrum tot The City Post: een bruisende werkplek voor doeners, denkers en durvers. In Spoorzone Zwolle.

The City Post: een gouden match?
The City Post laat zien waar de Spoorzone voor staat: innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap. Dit project is hét bewijs dat een gebied pas echt aantrekkelijk wordt als er lef wordt getoond. Door bedrijven én met gebouwen. “We wilden laten zien dat je bestaande gebouwen slim kunt hergebruiken. Zonder in te leveren op uitstraling of duurzaamheid,” zegt Koen. En dat leverde een gebouw op dat niet alleen bedrijven aantrekt, maar ook bijdraagt aan een bruisend gebied. “De Spoorzone geeft ruimte voor ideeën. Het trekt ondernemers aan die vooruit willen, wij sluiten daar perfect op aan.” 

Wat trekt die ondernemers dan aan in The City Post en de Spoorzone?
Bedrijven vinden hier wat ze zoeken. Een sterke uitstraling, echte duurzaamheid en volledige flexibiliteit. “Je ziet dan ook drie typen huurders. Bedrijven die duurzaamheid écht serieus nemen, bedrijven die uitstraling zoeken en bedrijven die toe zijn aan flexibiliteit.”Een van die bedrijven? BDO. Zij verhuisden van Apeldoorn naar Zwolle, speciaal voor de mogelijkheden van The City Post.

The City Post ligt misschien net aan de andere kant van het spoor, maar is honderd procent Spoorzone. Duurzaam, innovatief en ondernemend. “Dus trekken we ook bedrijven aan die anders misschien weg waren gegaan. Of nooit naar Zwolle waren gekomen. Dat maakt deze plek zo belangrijk en passend in de Spoorzone.” 

En dat is precies goed gezegd. Want juist dit soort projecten trekken bedrijven aan die willen groeien, vernieuwen en samenwerken. Voor Koen is het duidelijk: “Over vijf jaar zie ik een gebied voor me dat nog meer leeft. En waar The City Post laat zien hoe het anders kan. Duurzamer, beter, slimmer.”

Leegstand? Nee hoor, levendigheid
Voor Koen en zijn team was de uitdaging duidelijk: “Het pand stond jaren leeg. Hoe maak je dan van zo’n ouder industrieel pand een moderne werkplek waar het bruist? Zonder het karakter te verliezen. Dat vraagt om slimme keuzes en lef.” Oorspronkelijk was het een expeditiehal. Groot, ruw en open. Dat karakter moest blijven.

Dat het is gelukt, zie je direct als je binnenloopt. Het gebouw voelt open, licht en energiek. Er wordt gewerkt, geluncht en overlegd. The City Post is niet zomaar een kantoor. Het is een community.

Duurzaam tot op beton (zelfs voor vleermuizen)
Hier is alles doordacht. Het hergebruiken van de constructie leverde al flinke milieuwinst op. Alles draait op elektra, grotendeels opgewekt door de zonnepanelen op het dak.

En met een WKO-installatie halen we warmte en kou uit de bodem en sturen dat precies naar de plekken waar het nodig is. Slim, zuinig en comfortabel. En ja, duurzaamheid zit zelfs in de gevel. Daar hangen vleermuiskasten. Zo hebben ook zij een duurzame plek. 

En verder? Triple glas, een groen dak, regenwateropvang. Het zit er allemaal in. Het gebouw laat echt zien: zo kan het ook. 

Dat het zo kan, bleef niet onopgemerkt. The City Post sleepte een nominatie in de wacht op gebied van architectuur en interieur. Voor de prijs ‘Kantoorgebouw van het jaar 2024’. Duurzaam en mooi kunnen dus absoluut samengaan. 

Slim delen, samen winnen
Hier draait alles om slim gebruik van ruimte. Vergaderruimtes, horeca, gym, douches, deelvervoer. Het is er allemaal. 

Maar The City Post is meer dan een optelsom van faciliteiten. “We hebben alles wat je nodig hebt, maar delen is de basis. Waarom een eigen vergaderruimte bouwen als er al één staat? Gebruik wat er is. Dat is pas slim én duurzaam.”

Elke huurder ziet zijn eigen verbruik realtime in een app. En dan begint het spel: wie is het slimst bezig? Wie gebruikt het minst? Zo wordt duurzaamheid tastbaar, leuk én meetbaar.

Op weg naar een duurzame campus
Fase 1 van The City Post is inmiddels volledig verhuurd. Fase 2, de karakteristieke posttoren van vroeger, wordt momenteel grondig gerenoveerd tot moderne werkplek. Ook daar komen horeca, een gym, en gedeelde werkruimtes. Fase 3, aan de kant van de Veerallee, is nog in volle voorbereiding. “Ook fase 1 & 2 worden zelfstandige plekken, maar wel allemaal met dezelfde visie. Uiteindelijk vormen ze samen één duurzame campus.”

Samen vormen de drie fases straks een geheel. Aan de rand van het station. Dichtbij de stad. Helemaal klaar voor wat komt. 

 Ondernemen in de Spoorzone? Het kan ook in The City Post!